©2019 by idzik w kuchni. Proudly created with Wix.com

Welcome on Idzik w kuchni

Oliwier Idzikowski

 
Szukaj
  • Oliwier IDZIK Idzikowski

Tarta z musem z mango i bezami

Wszystkie części najlepiej przygotuj dzień wcześniej i połącz tuż przed podaniem.



Składniki: [kruche ciasto] 210g mąki pszennej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko

[krem z mango] 1 duże dojrzałe mango (ok.400g zmiksowanego) 100g masła 80g cukru 4 jajka 2 żółtka Sok z całej cytryny

[bezy] 2 białka 200g cukru pudru Płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania: {Zaczynamy od kremu} Obieramy i miksujemy mango. W garnuszka z grubym dnem podgrzewamy wszystkie składniki (bez mango) na małym ogniu, do rozpuszczenia się masła. Dodajemy zmiksowane mango, mieszamy i czekamy, aż masa zacznie gęstnieć. Musimy uważać żeby masa za bardzo się na nagrzała bo wyjdzie nam jajecznica. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Po przestudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc. {Pora na kruche ciasto}. Zagniatamy wszystkie składniki. Rozwałkowujemy i przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Nakłuwamy widelcem Wstawiamy do lodówki na godzinkę. Schłodzone ciasto obciążamy i pieczemy w temperaturze 190*C bez termoobiegu. Pieczemy przez 12-14 minut, zdejmujemy obciążenie i wkładamy jeszcze na 8 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy do wystygnięcia. {Bezy} Ubijamy białka na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodajemy cukru, nie przestając ubijać. Gdy białka będą sztywne dodajmy mąkę ziemniaczaną i chwilkę miksujemy. Na papierze do pieczenia wykładamy małe bezy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90-100 stopni i suszymy dwie godziny. Na zewnątrz powinna postać skorupka. Gdy już wszystkie składniki mamy wystudzone, na spód wlewamy krem i układamy bezy. Smacznego! Zapraszam wszystkich na mojego instagrama @oliwier.idzikowski❤

 
 

KONTAKT

Colorful Food
 
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now