©2019 by idzik w kuchni. Proudly created with Wix.com

Welcome on Idzik w kuchni

Oliwier Idzikowski

 
Szukaj
  • Oliwier IDZIK Idzikowski

Szakszuka

Szakszuka, danie kuchni tunezyjskiej składające się z czterech składników. 

Najlepiej podać z świeżym pieczywem.






Składniki:

2 pomidory

2 jajka

łyżka oliwy lub masła1/2 ząbka czosnkusól, świeżo mielony pieprz opcjonalnie : oregano, chili lub/i kmin rzymskiświeża bagietka1/2 papryki Sposób przygotowania: Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy miąższ. Na patelnie (w moim przypadku 20cm) wlewamy oliwę wraz z startym czosnkiem, chwilę podsmażamy. Pomidory przekładamy na patelnię, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Smażymy intensywnie na większym ogniu. Bez mieszania, aby nie powstała papka. Po czterech minutach wbijamy jajka na podsmażone pomidory. Przykrywamy i gotujemy przez około trzy minuty, do momentu ścięcia białek. Posypujemy bazylią i gotowe!

 
 

KONTAKT

Colorful Food
 
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now