Welcome on Idzik w kuchni

Oliwier Idzikowski

 
  • Oliwier IDZIK Idzikowski

Sernik z rosą

Kruchy klasyczny spód, puszysta i delikatna masa serowa, cudowna pianka bezowa.

Sernik smakuje jeszcze lepiej jak po ostygnięciu wstawimy go do lodówki na noc.



Składniki : {KRUCHE CIASTO} *Jedna łyżeczka proszku do pieczenia *150g masła *Dwa żółtka *Jedno jajko *1/2 szklanki cukru pudru *250g mąki

{MASA SEROWA} *Kilogram zmielonego twarogu *1/2 szklanki oleju roślinnego *Trzy szklanki mleka *Dwa budynie waniliowe *Dwa opakowania cukru wanilinowego *Dwa jajka *Jedna szklanka cukru *Cztery żółtka {BEZOWA } *Jedna szklanka cukru *Sześć białek

Sposób przygotowania : {Kruche ciasto}

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, pokrojone masło oraz cukier puder.

Rozdrabniamy składniki na kruszonkę.

Dodajemy jedno jajko i dwa żółtka (białka odkładamy na bezę) i zagniatamy na gładkie ciasto.

Formę wykładamy papierem do pieczenia (boki i spód).

Ciasto przekładamy na blaszkę i ugniatamy palcami na równy placek. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Dwa jajka z czterema żółtkami (białka odkładamy na bezę) ubijamy z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na puszysty krem ok.9 minut. Zmniejszamy obroty miksera do średnich i stopniowo dodajemy twaróg, cały czas miksując.

W osobnej misce mieszamy mleko z budyniami.

Stopniowo wlewamy otrzymaną mieszankę do masy serowej miksując na małych obrotach, na koniec dodajemy olej.

Otrzymana masa serowa będzie rzadka.

Delikatnie wlewamy ją na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut do ścięcia się masy.

Po upieczeniu piekarnik przestawić na 150 stopni.

Piankę bezową należy zacząć przygotowywać na ok. 15 minut przed końcem pieczenia sernika.

Białka ubijamy z cukrem przez ok. 8 minut na sztywną pianę.

Wykładamy ją na gorący sernik.

Pieczemy w 150 stopniach przez 15 minut.

Od razu wyjmujemy sernik z piekarnika.

Po około godzinie zaczną pojawiać się pierwsze kropelki rosy.

6 komentarz
 
 

KONTAKT

Colorful Food
 

©2019 by idzik w kuchni. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now