Welcome on Idzik w kuchni

Oliwier Idzikowski

 
Szukaj
  • Oliwier IDZIK Idzikowski

Pierniczki świąteczne

Od dwóch tygodni dostaję wiadomości, aby podać mój sprawdzony przepis na pierniki.

Poniżej macie moją recepturę na świąteczne pierniczki.

Pierniki najlepiej przygotować trochę wcześniej, aby do świąt nabrały trochę charakteru.




Składniki:

500g mąki100g cukru pudru1,5 łyżeczki sody oczyszczonejprzyprawa do piernikakakao300g miodu120g masła1 jajko

Sposób przygotowania:

W garnuszku podgrzewamy miód, masło, Do miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Tłuszcz wlewamy do miski i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie ok. 10 minut. Blat podsypujemy mąka i wałkujemy ciasto na około 1/2 centymetra. Wykrawamy foremkami pierniczki i układamy na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 150°C przez 15 minut. Po upieczeniu ciastka przechowujemy w szczelnym pudełku z kawałkiem jabłka. Pierniki przez wilgoć z owoców zrobią się miękkie. Jabłko wymieniamy co dwa, trzy dni. No to co zaczynamy pierniczyć!

 
 

KONTAKT

Colorful Food
 

©2019 by idzik w kuchni. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now