- Oliwier IDZIK Idzikowski
Klasyczny sernik królewski
Klasyczny sernik królewski składający się z dwóch warstw ciasta kruchego i masy serowej.
Sernik długo zachowuje świeżość, także bez problemu możemy bo przygotować kilka dni przed imprezą.
Składniki:
[KRUCHE]
1 szklanka cukru (ok.200g)
3 szklanki mąki
3 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki proszku do pieczenia
4 żółtka
300g masła
[MASA SEROWA]
1kg twarogu ( ja wybrałem twaróg z kubełka z mascarpone)
4 żółtka
1 1/2 szklanki cukru
Dwie łyżki miękkiego masła
8 białek
opcjonalnie kilka kropelek aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
[Kruche]
Do większej miski wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na małych obrotach aż składniki się połączą.
Po tym czasie wysypujemy na blat i przez chwilę ugniatamy rękoma.
Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
[Masa]
W tym czasie możemy zacząć przygotowywać masę serową.
W jednej misce ubijamy białka.
W drugiej ucieramy żółtka z cukrem i masłem.
Kiedy delikatnie się połączą dodajemy łyżeczka po łyżeczce twaróg.
Na koniec dodajemy wcześniej ubite białka i delikatnie mieszamy silikonową szpatułką.
[Łączymy]
Z lodówki wyjmujemy ciasto.
Jedną część kroimy na plasterki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Dociskając aby uzyskać równomierny placek.
Następnie wylewamy masę serową.
Drugą część ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie posypujemy wierzch sernika.
I tak przygotowany sernik wkładamy do piernika nagrzanego na 180°C na godzinę.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Z czasem sernik nabiera jeszcze większego smaku.