Welcome on Idzik w kuchni

Oliwier Idzikowski

 
  • Oliwier IDZIK Idzikowski

Klasyczny sernik królewski

Klasyczny sernik królewski składający się z dwóch warstw ciasta kruchego i masy serowej.

Sernik długo zachowuje świeżość, także bez problemu możemy bo przygotować kilka dni przed imprezą.




Składniki:

[KRUCHE]

1 szklanka cukru (ok.200g)

3 szklanki mąki

3 łyżki gorzkiego kakao

2 łyżki proszku do pieczenia

4 żółtka

300g masła


[MASA SEROWA]

1kg twarogu ( ja wybrałem twaróg z kubełka z mascarpone)

4 żółtka

1 1/2 szklanki cukru

Dwie łyżki miękkiego masła

8 białek

opcjonalnie kilka kropelek aromatu waniliowego



Sposób przygotowania:

[Kruche]

Do większej miski wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na małych obrotach aż składniki się połączą.

Po tym czasie wysypujemy na blat i przez chwilę ugniatamy rękoma.

Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

[Masa]

W tym czasie możemy zacząć przygotowywać masę serową.

W jednej misce ubijamy białka.

W drugiej ucieramy żółtka z cukrem i masłem.

Kiedy delikatnie się połączą dodajemy łyżeczka po łyżeczce twaróg.

Na koniec dodajemy wcześniej ubite białka i delikatnie mieszamy silikonową szpatułką.



[Łączymy]

Z lodówki wyjmujemy ciasto.

Jedną część kroimy na plasterki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Dociskając aby uzyskać równomierny placek.

Następnie wylewamy masę serową.

Drugą część ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie posypujemy wierzch sernika.

I tak przygotowany sernik wkładamy do piernika nagrzanego na 180°C na godzinę.

Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Z czasem sernik nabiera jeszcze większego smaku.


5 komentarz
 
 

KONTAKT

Colorful Food
 

©2019 by idzik w kuchni. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now