©2019 by idzik w kuchni. Proudly created with Wix.com

Welcome on Idzik w kuchni

Oliwier Idzikowski

 
Szukaj
  • Oliwier IDZIK Idzikowski

Gwiazda drożdżowa z makiem i bakaliami

Miękka i puszysta gwiazda drożdżowa nadziewana masą makową z bakaliami.



Co potrzebujemy? 300g gotowej masy makowej2 białka jaj20g świeżych drożdży2 łyżki cukru1 łyżka cukru wanilinowego350g mąki pszennej150ml mleka

Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, robimy dołek i wkruszamy drożdże. Wsypujemy cukier i przelewamy mleko (podgrzane do 40 stopni). Delikatnie łączymy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie dodajem żółtka, sól i zaczynamy wyrabiać. Kiedy składniki się połączą, dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Stolnicę posypujemy mąką i zagniatamy. Dzielimy na trzy równe części, każdą część rozwałkowujemy na kształt koło o grubości 0,5 cm. Pierwszy placek przekładamy na papier do pieczenia i rozsmarowujemy równomierną warstwę masy makowej. Pozostawiamy lekki margines. Placek z masa nakładamy drugim, powtarzamy i boki sklejamy. Na środek kładziemy miseczkę i lekko dociskamy. Za pomocą ostrego noża ciasto kroimy na cztery części, a następnie każdą ćwiartke na cztery trójkąty. Chwytamy równocześnie dwa trójkąty i zwijamy do środka dwa razy. Wierzch smarujemy bialkiem i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180°C. Możemy udekorować ciepłym miodem lub lukrem.

 
 

KONTAKT

Colorful Food
 
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now