Welcome on Idzik w kuchni

Oliwier Idzikowski

 
  • Oliwier IDZIK Idzikowski

"Gdzie Dzisiaj ?" Kogel Mogel Kraków


Przystanek: Kuchnia polska.

zapraszam na kolejną część gdzie dobrze zjeść w Krakowie!


Skąd Kogel Mogel ?

Z powodu pandemii zmuszeni zostaliśmy do zmiany dotychczasowej karty menu, aby jak większość restauracji wyjść naprzeciw oczekiwaniom naszych Gości.

Restauracja Kogel Mogel świętowała 8 lat swojego istnienia w marcu 2020 roku.


Nazwa pochodzi od bardzo popularnego deseru.

Przez wiele lat deser doczekał się wielu wariacji na swój temat.

W naszej restauracji serwujemy go z dodatkiem wina Solaris, który nadaje deserowi lekkości i puszystości.

Dla przełamania smaku samego deseru serwujemy go z dodatkiem musu owocowego ( owoce zmieniają się w zależności od pory roku ), którego lekko kwaskowy smak stanowi idealną przeciwwagę dla słodyczy żółtek z cukrem.

Jesteśmy jedną z niewielu restauracji, w której można znaleźć tego typu deser, który dla wielu naszych Gości stanowi sentymentalną podróż do czasów dzieciństwa.

O menu.

Menu Kogla Mogla to przełamanie tradycyjnej polskiej kuchni.

W menu znajdziemy zarówno klasyki takie jak rosół ( u nas w delikatniejszej wersji – bo z perliczki), pierogi ruskie, czy policzki wołowe, a także wariacji na temat tradycyjnego polskiego dania jakim są gołąbki, które podajemy z kaszą gryczaną i grzybami w towarzystwie sosu truflowego.

Przed pandemią w naszej karcie można było znaleźć min. Kaczkę, tatara z sezonowanej polędwicy, sery z małopolski, śledzia, pate z gęsiny ( co roku w listopadzie wariacje na temat gęsiny na świętego Marcina ), pstrąga, Sandacza z Mazur, perliczkę, i wiele innych lokalnych produktów.

Plany na najbliższe miesiące?

O ile sytuacja na to pozwoli ( a głęboko wierzymy, że tak będzie) to dalej chcielibyśmy zaskakiwać naszych Gości nowymi smakami.

Niejednokrotnie goście wracali do nas na swoje ulubione dania lub polecali naszą restaurację swoim znajomym ,którzy wybierali się do Polski, w przypadku zagranicznych Gości.

Dzięki 5 salom możemy gościć około 100 osób, dodatkowo ogród, który pomieści około 70 osób.

Kogel Mogel jest często wybierany na organizację wielu uroczystości zarówno ślubnych ( dwa lata temu mieliśmy przyjemność zorganizować wesele Pani Joanny Krupy), jak i wielu spotkań biznesowych.

Organizowaliśmy również warsztaty pierogowe dla grup turystycznych, podczas których nasi Goście sami mieli okazję nauczyć się jak powstają tradycyjne polskie pierogi.

Nasza restauracja W 2017 roku była gospodarzem wręczenia Plakiet Przewodnika Michelin Main Cities of Europe.

Cieszę się, że nadal są lokale tak pielęgnujące kuchnię polską.

Co zachwyciło mnie w Koglu Moglu ?

Tradycyjne smaki takie jak barszcz czerwony czy pomidorowa, ale również gołąbki, czy mielone.

Do takich miejsc zapraszajmy naszych zagranicznych znajomych, aby posmakowali kuchnię polską w najlepszym wydaniu.

Deser kogel-mogel w ich wykonaniu zasługuje na osobną nagrodę.

Polecajka z idzikowego serca.


0 komentarz
 
 

KONTAKT

Colorful Food
 

©2019 by idzik w kuchni. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now