Welcome on Idzik w kuchni

Oliwier Idzikowski

 
  • Oliwier IDZIK Idzikowski

"Gdzie Dzisiaj ?" Bujna Katowice

Cześć

Kolejny lokal, który odwiedziłem przy tworzeniu programu Gdzie Dzisiaj ?

To Bujna Resto Bar znajdująca się na ulicy Mielęckiego 10 w Katowicach.

Jeden z topowych wege miejsc na gastro mapie Katowic.

Skąd pomysł i co znajdziemy w menu?

Zapraszam.


"Pomysł na lokal wyszedł z naszego wspólnego gotowania z dziećmi, z naszego biesiadowania.

Małymi kroczkami wszystkiego uczyliśmy się na bieżąco.

Na początku miał być to mały bar z wrapami, jakieś ciasto.

Stopniowo wszystko rosło !"









"Staramy się cały czas uatrakcyjniać naszą ofertę.

Jednego dnia mamy zupę za złotówkę, drugiego dnia mamy promocje na zapiekankę dla dwojga, którą naprawdę można się najeść.

Zawsze staramy się coś wymyślić.

Codziennie mamy też inne danie dnia, na weekend często jest zestaw składający się z rolady wegańskiej z kluskami śląskimi i modrą kapustą jest to taki nasz hit i schodzi jak świeże bułeczki.

Dania obiadowe są w większości z kuchni polskiej z akcentami kuchni śląskiej.

Niektóre pozycje są inspirowane kuchnią świata w kierunku takim azjatyckim.

Nasz szef kuchni był właśnie parę razy w Indiach, to właśnie tam czerpał inspiracje, sami też dużo podróżowaliśmy."

Co znajdziemy w menu Bujnej ?

"Robimy swoje pasty takie jak wegański smalczyk, selero- śledź, vege tatar, łososiowa marchewka czy klasyczny hummus.

Do tego wypiekamy nasze krakersy ze słonecznika, konopi, sezamu i siemienia lnianego, bardzo chrupiące.

Oraz wrapy, od których się wszystko zaczęło.

W nich znajdziemy przeróżne warzywa, przez nas robione sosy typu majonez, BBQ ze śliwkami, tzatziki.

Do tego są wkłady białkowe takie jak falafel, seitan, tempeh, tofu, jak i gyros.

Mamy naprawdę duży wybór białka, który zapewni Wam sytość.

Z takich pozycji obiadowych jest jeszcze placek ziemniaczany, pierogi ruskie z tofu, kolorowe kopytka z pesto i parmezan z migdałów i płatków

drożdżowych, makaron, pad thai, gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami, steka z ciecierzycy i seitanu w marynacie z soku z buraków i przypraw, wcześniej wspomniana rolada i mielone z ciecierzycy i soczewicy.

Ostatnio na prowadzenie wyszła nasza carbonara z sosem serowym i wędzonym tofu ze świeżomielonym pieprzem i zieloną pietruszką."

Jak można wesprzeć Bujną?

Zamówienia możecie składać przez ich stronę www.bujna.com.pl lub numer telefonu 531-331-200.

Obsługują również UberEats, Wolt, Glovo, Pyszne.pl.



Po mojej wizycie Bujna stała się jednym z moich ulubionych lokali !

Ogromna polecajka z Idzikowego serca.

Ciepło i dobra energia bije od wejścia !


 
 

KONTAKT

Colorful Food
 

©2019 by idzik w kuchni. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now