- Oliwier IDZIK Idzikowski
Drożdżówki z musem jabłkowym i rabarbarem
Składniki (5 większych porcji):
-250g mąki
-7g drożdży instant (lub 15g świeżych)
-1/4 brązowego cukru (ok.50g)
-1 jajko
-ok. 120ml mleka
-szczypta soli
-50g roztopionego masła
nadzienie:
-jeden długi rabarbar (ok.200g)
-mały słoiczek musu/dżemu jabłkowego (ok. )
-łyżeczka masła
kruszonka 1:2:1
W proporcjach masła do mąki i do cukru. sposób przygotowania:
Pamiętajcie o wyciągnięciu produktów na blat około godzinę przed pieczeniem.
Mąkę przesiewamy z drożdżami.
Następnie dodajemy cukier, jajko, mleko, sol, masło i zaczynamy wyrabiać. I jak zwykle, wyrabiamy tak długo aż będzie miękkie, elastyczne, musi powstać zwarta i lekko błyszcząca kula.
Jeżeli używacie robota kuchennego to wybierzcie końcówkę z hakiem i wyrabiajcie około 5 minut.
Formujemy kulę i odkładamy do wyrośnięcia do oprószonej mąką miski na godzinę.
Zadbajcie o to aby drożdże nie rosły w przeciągu, są bardzo ciepłolubne. Kiedy drożdże sonie rosną zabieramy się za nadzienie.
Rabarbar obieramy z wierzchniej skorki, kroimy na małe kawałeczki.
Do garnuszka przekładamy mus jabłkowy, masło oraz wcześniej pokrojony rabarbar.
Podgrzewamy do czasu aż rabarbar będzie mięciutki. I wracamy do ciasta. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy, rolujemy i kroimy na 5 równych części.
Każdą części rozwałkowujemy i nakładamy nasze nadzienie.
W miseczce ucieramy palcami kruszonkę i posypujemy nią powstałe drożdżówki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na pół godzinki.
Wyrośnięte drożdżówki smakujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 25minut w temperaturze 180C.
Po tym czasie wyciągamy i odkładamy do wystudzenia!
MIŁEGO PIECZENIA!
Róbcie fotki i dodajcie pod hasztagiem #idzikwkuchni będzie mi niezmiernie miło zobaczyć ten przepis w waszym wykonaniu.
Jeżeli macie jakieś pytania czekam na was w komentarzach.
0 komentarz