Welcome on Idzik w kuchni

Oliwier Idzikowski

 
  • Oliwier IDZIK Idzikowski

Drożdżówki z musem jabłkowym i rabarbarem




Składniki (5 większych porcji):

-250g mąki

-7g drożdży instant (lub 15g świeżych)

-1/4 brązowego cukru (ok.50g)

-1 jajko

-ok. 120ml mleka

-szczypta soli

-50g roztopionego masła

nadzienie:

-jeden długi rabarbar (ok.200g)

-mały słoiczek musu/dżemu jabłkowego (ok. )

-łyżeczka masła

kruszonka 1:2:1

W proporcjach masła do mąki i do cukru. sposób przygotowania:

Pamiętajcie o wyciągnięciu produktów na blat około godzinę przed pieczeniem.

Mąkę przesiewamy z drożdżami.

Następnie dodajemy cukier, jajko, mleko, sol, masło i zaczynamy wyrabiać. I jak zwykle, wyrabiamy tak długo aż będzie miękkie, elastyczne, musi powstać zwarta i lekko błyszcząca kula.

Jeżeli używacie robota kuchennego to wybierzcie końcówkę z hakiem i wyrabiajcie około 5 minut.

Formujemy kulę i odkładamy do wyrośnięcia do oprószonej mąką miski na godzinę.



Zadbajcie o to aby drożdże nie rosły w przeciągu, są bardzo ciepłolubne. Kiedy drożdże sonie rosną zabieramy się za nadzienie.

Rabarbar obieramy z wierzchniej skorki, kroimy na małe kawałeczki.

Do garnuszka przekładamy mus jabłkowy, masło oraz wcześniej pokrojony rabarbar.

Podgrzewamy do czasu aż rabarbar będzie mięciutki. I wracamy do ciasta. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy, rolujemy i kroimy na 5 równych części.

Każdą części rozwałkowujemy i nakładamy nasze nadzienie.

W miseczce ucieramy palcami kruszonkę i posypujemy nią powstałe drożdżówki.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na pół godzinki.



Wyrośnięte drożdżówki smakujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 25minut w temperaturze 180C.

Po tym czasie wyciągamy i odkładamy do wystudzenia!

MIŁEGO PIECZENIA!

Róbcie fotki i dodajcie pod hasztagiem #idzikwkuchni będzie mi niezmiernie miło zobaczyć ten przepis w waszym wykonaniu.

Jeżeli macie jakieś pytania czekam na was w komentarzach.

 
 

KONTAKT

Colorful Food
 

©2019 by idzik w kuchni. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now