Welcome on Idzik w kuchni

Oliwier Idzikowski

 
Szukaj
  • Oliwier IDZIK Idzikowski

Domowy chrupiący chleb

Ten przepis jest idealny jeśli robisz swój pierwszy chleb.


Składniki na dwa bochenki:

-5 szklanek mąki (Ja używam pszennej ale super wychodzi też z pszenno-żytniej) [ok. 1 kg]

-75 g świeżych drożdży [21 g suszonych]

-3 łyżki cukru [30 g]

-3 łyżeczki soli [15 g]

-ziarna według uznania (słonecznik, pestki dyni, sezam, siemie lniane)

-przyprawy według uznania (orygano, czosnek granulowany, zioła małgorzatki)

-2 szklanki letniej przegotowanej wody ok.40 stopni [ok. 450 ml]

-5 łyżek oleju [ok. 70 ml]

Sposób przygotowania:


[świeże drożdże]

Składniki za rozczyn odejmujemy z przepisu

Zaczynamy od zrobienia rozczynu.

W misce wrzucamy drożdże, łyżkę cukru, pół szklanki letniej wody oraz trzy łyżki mąki.

Mieszamy aby nie było grudek.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Pamiętajcie, że drożdże nie lubią przeciągu.

(przygotujcie sobie większą miskę, ponieważ u mnie wyglądało to tak hahaha)

W większej misce mieszamy przesianą mąkę z reszta suchych składników.

Wlewamy wyrośnięty rozczyn (lub wsypujemy suszone drożdże) oraz resztę składników.

Chwilę wyrabiamy w misce i wykładamy na blat, podsypany mąką.

Wyrabiamy do chwili aż będzie odchodzić od ręki i przedkładamy ponownie do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

W tym czasie smarujemy formy, najlepiej sprawdzą się keksówki i delikatnie obsypujemy boki mąką

Po tym czasie ciasto wykładamy na blat, dzielimy na dwie części.

Formujemy podłużne kawałki i wkładamy do form, odstawiamy na kolejne 20-25 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy na ok. 180 stopni.

Po ponownym wyrośnięciu wkładamy do piekarnika na 35-40 minut, grzanie góra-dół.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i studzimy.


Jak uzyskać chrypiącą skórkę?

W internecie jest milion sposobów, mój sprawdzony to pryskanie zimną wodą podczas pieczenia.

Do spryskiwacza wlewamy lodowatą wodę, co kilkanaście minut otwieramy bardzo delikatnie piekarnik i pryskamy.

Uważajmy aby przy otwieraniu piekarniku chleb niespodziewanie nie opadł.

Pryskamy wnętrze piekarnika nie bezpośrednio na chleb!

Sposób na trwałość drożdży - https://www.instagram.com/p/B-CF98eHed3/?utm_source=ig_web_copy_link

A wy jakie macie sposoby na domowy chleb?

Pieczcie i tagujcie #idzikwkuchni

Zapraszam na facebooka i intagrama IDZIK W KUCHNI, na których jestem cały czas!

1 komentarz
 
 

KONTAKT

Colorful Food
 

©2019 by idzik w kuchni. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now