Welcome on Idzik w kuchni

Oliwier Idzikowski

 
Szukaj
  • Oliwier IDZIK Idzikowski

Ciasto na pizze i sos pomidorowy z pomidorów z puszki

Aktualizacja: cze 9

Ten przepis pochodzi z mojego najnowszego e-booka, którego możecie kupić poniżej👇🏽https://www.estante.pl/produkt/autor/oliwier-idzikowski/idzik-cookbook-28-moich-ulubionych-przepisow



Łatwe, miękkie i elastyczne ciasto na pizze.

Pamiętajcie aby nie wałkować tylko rozciągać palcami dzięki temu ciasto idealnie wyrośnie.

Sos nadaje się również do makaronów, lasagne.




Składniki:

[CIASTO]

*25 g świeżych drożdży (7 g instant)

*150ml ciepłej wody

*łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki, łyżka oliwy

*250 g mąki


[SOS]

*puszka krojonych pomidorów 400 g

*pół małej cebuli

*dwa ząbki czosnku

*trzy łyżki oliwy, łyżka masła, łyżeczka oregano, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz.

*(opcjonalnie 1/4 szklanki czerwonego wina )



Sposób przygotowania:

[CIASTO]

Drożdże w temperaturze pokojowej rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dwoma łyżkami mąki i cukrem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

W misce mieszamy przesianą mąkę z solą, robimy na środku wgłębienie i wlewamy rozczyn.

Energicznie mieszamy przez trzy minuty, pod koniec dodajemy oliwę.

Wykładamy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy przez 15 minut.

Ciasto powinno stać się gładkie, elastyczne i odchodzić od ręki.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na godzinę.

Po tym czasie ciasto ponownie wykładamy na stolnicę, dzielimy na dwie części.

Formujemy dwie kulki i zostawiamy jeszcze na jakieś 10 minut.

Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub tortownice wysmarowaną oliwą.

Zaczynamy rozciągać ciasto

na boki zaczynając od środka.


[SOS]

Na oliwie podsmażamy cebulę, czosnek, wlewamy pomidory.

Doprawiamy, mieszamy do zagotowania.

Dodajemy masło oraz/lub wino i gotujemy przez 15 minut.

(Jeżeli nie dodajemy wina, gotujemy pod przykryciem)

Możemy zmiksować aby uzyskać gładką konsystencję.

Przygotowane wcześniej ciasto smarujemy sosem posypujemy serem i układamy ulubione dodatki.

Pieczemy przez 10 minut w 250°C.





1 komentarz
 
 

KONTAKT

Colorful Food
 

©2019 by idzik w kuchni. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now