©2019 by idzik w kuchni. Proudly created with Wix.com

Welcome on Idzik w kuchni

Oliwier Idzikowski

 
Szukaj
  • Oliwier IDZIK Idzikowski

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe jest jednym z najprostszych ciast jeżeli chodzi o przygotowanie.




Składniki:

100g mąki

110g cukru (11 łyżek)

1 szklanka startej marchewki

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu, gałki muszkatołowej

2 jajka

150ml oleju

szczypta soli

1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Do dekoracji: cukier puder lub biała czekolada


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawami oraz wsypujemy cukier.

Możemy już włączyć piekarnik na 180°C.

Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy olej i całość mieszamy najlepiej trzepaczką (rózgą).

Do masy jajeczno olejnej stopniowo wysypujemy suche składniki, a następnie mieszamy.

Na koniec wsypujemy startą na średnich oczkach marchewkę oraz posiekane orzechy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.

Pieczemy40-45 minut do suchego patyczka.

Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

 
 

KONTAKT

Colorful Food
 
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now