Welcome on Idzik w kuchni

Oliwier Idzikowski

 
Szukaj
  • Oliwier IDZIK Idzikowski

Chlebek pita z warzywami

Chlebek idealnie pasuje do pikantnej zupy jak i sałatek.


*20 g świeżych drożdży

*4 łyżki mąki

*łyżka cukru

*pół szklanki cieplej wody

*łyżeczka soli

*0,5 kg mąki

*3 łyżki oleju

*warzywa (sałata, pomidorki koktajlowe, czeewona cebula, ogórek zielony, papryka)

*sos czosnkowy (jogurt naturalny, czosnek, przyprawy)


sposób przygotowania:

Do miski wrzucamy pokruszone drożdże.

Wsypujemy cukier oraz mąkę i zalewamy letnią wodą, powoli mieszając.

Odkładamy, rozczyn musi podwoić swoją objętość.

Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sól oraz wlewamy olej.

Przekładamy wyrośnięty rozczyn i zaczynamy rozrabiać ciasto.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Blat posypujemy mąką, przekładamy ciasto i dzielimy na 4-6 części.

Wyrośnięte bułeczki rozwałkowujemy.

Pieczemy w 160°C przez 20 minut.

Wystudzone i przecięte chlebki napełniamy pokrojonymi warzywami oraz sosem.




 
 

KONTAKT

Colorful Food
 

©2019 by idzik w kuchni. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now