©2019 by idzik w kuchni. Proudly created with Wix.com

Welcome on Idzik w kuchni

Oliwier Idzikowski

 
Szukaj
  • Oliwier IDZIK Idzikowski

Bułki z jabłkami i cynamonem

Bułeczki można nadziewać różnymi owocami.




Składniki: 550 g mąki15 g suchych drożdży35 g masłaszklanka mlekadwa jajkacztery łyżki cukruszczypta solicztery, pięć jabłekcynamonSposób przygotowania: Do miski wsypujemy drożdże i przesiewamy mąkę. Dodajemy resztę składników. Zaczynamy wyrabiać i dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż przestanie kleić się rąk i będzie elastyczne. Formujemy kulę, odkładamy do oprószonej mąką miski w cieple miejsce na półtorej godziny. W tym czasie zrobimy nadzienie. Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z cynamonem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz wyrabiamy, dzielimy na równe części, spłaszczamy, nakładamy nadzienie i dokładnie zalepiamy. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy ma 30 minut. Smarujemy mlekiem i lekko posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego!

 
 

KONTAKT

Colorful Food
 
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now