Welcome on Idzik w kuchni

Oliwier Idzikowski

 
  • Oliwier IDZIK Idzikowski

Bułki pszenne ze słonecznikiem


Bułki pasują zarówno dobrze na słodko jak i na słono.



Składniki: 250g mąki pszennej jedna łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru dwie łyżki masła (30g) 150ml mleka słonecznik Sposób przygotowania: Roztapiamy masło i odstawiamy. Mieszamy wszystkie sypkie składniki. Dolewamy masło, mleko i mieszamy najpierw łyżką a później wyrabiamy dłońmi na stolnicy. Ciasto musi być elastyczne i nie lepić się dłoni. Wyrabiamy około dziesięć minut. Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem około 60 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na tyle ile planujemy bułek, ja podzieliłam na cztery części. Bułki spłaszczamy i układamy w odstępach na blaszce z papierem do pieczenia, przykrywamy ręcznikiem kuchennym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 20 minut i czekamy aż wyrosną. Wyrośnięte bułki przecinamy, smarujemy mlekiem i posypujemy słonecznikiem.

Wystawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15-20 minut. Po upieczeniu bułki przekładamy na metalową kratkę i przykrywamy ręcznikiem kuchennym. Smacznego

 
 

KONTAKT

Colorful Food
 

©2019 by idzik w kuchni. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now