- Oliwier IDZIK Idzikowski
Brownie z chilli i sosem malinowym
Przepis na te brownie pochodzi z mojego najnowszego e-booka, którego możecie kupić poniżej👇🏽https://www.estante.pl/produkt/autor/oliwier-idzikowski/idzik-cookbook-28-moich-ulubionych-przepisow
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście ciasta z chilli to koniecznie musicie spróbować. Mocno czekoladowe z lekką nutą pikanterii i słodko kwaśnym malinowym sosem to połączenie, w którym można się zakochać.
Składniki:
*100g gorzkiej czekolada
*100g mlecznej czekolady
*300g masła
*jedna płaska łyżeczka chilli
*półtorej łyżki kakao gorzkiego
*150g mąki pszennej
*200g białego cukru
*szczypta soli
*cztery jajka
*mrożone maliny
*cukier Sposób przygotowania: Masło kroimy na kawałeczki i roztapiamy wraz z kawałkami czekolady. Od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Uważamy aby się nie przerażać masy. Odstawiamy do ostygnięcia. W większym naczyniu miksujemy jajka, stopniowo dodając cukier. Wlewamy roztopiony tłuszcz z czekoladą i miksujemy na gładką masę. Wsypujemy kakao i chilli następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę i miksujemy na jednolitą masę. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180°. Sos przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem. Maliny wrzucamy na patelnie, wsypujemy cukier. Doprowadzamy do zagotowania całości. Trzymamy na małym ogniu aż maliny puszczą sok i całość zacznie gęstnieć. Opcjonalnie możemy przetrzeć sos aby pozbyć się pestek.
0 komentarz