- Oliwier IDZIK Idzikowski
Babka cytrynowa
Cześć, moja propozycja na zbliżający się czas 💛🍋
Co potrzebujemy:
350 g mąki pszennej / 23 łyżki
200 g cukru / 13 łyżek
200 g masła / 1 kostka
5 jajek (rozmiar M)
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z 2 cytryn oraz starta skórka
Sposób przygotowania:
Masło i jajka wyciągamy godzinę wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.
Cytryny dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem na pół minuty.
Skórkę ścieramy na małych oczkach.
Wyciskamy sok.
Miękkie masło ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Dalej miksując, dodajemy po jednym jajku (jedno jajko miksujemy około minuty).
W międzyczasie dolewamy sok z cytryn wraz ze skórką.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy na babkę z kominkiem, wysmarowaną masłem.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
Ciasto polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
[czas: 20 minut + pieczenie]