Welcome on Idzik w kuchni

Oliwier Idzikowski

 
Szukaj
  • Oliwier IDZIK Idzikowski

Babka cytrynowa

Cześć, moja propozycja na zbliżający się czas 💛🍋




Co potrzebujemy:

  • 350 g mąki pszennej / 23 łyżki

  • 200 g cukru / 13 łyżek

  • 200 g masła / 1 kostka

  • 5 jajek (rozmiar M)

  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

  • sok wyciśnięty z 2 cytryn oraz starta skórka



Sposób przygotowania:

Masło i jajka wyciągamy godzinę wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.

Cytryny dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem na pół minuty.

Skórkę ścieramy na małych oczkach.

Wyciskamy sok.

Miękkie masło ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy.

Dalej miksując, dodajemy po jednym jajku (jedno jajko miksujemy około minuty).

W międzyczasie dolewamy sok z cytryn wraz ze skórką.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy na babkę z kominkiem, wysmarowaną masłem.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez 30-35 minut, do suchego patyczka.

Ciasto polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

[czas: 20 minut + pieczenie]






 
 

KONTAKT

Colorful Food
 

©2019 by idzik w kuchni. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now