- Oliwier IDZIK Idzikowski
Babeczki czekoladowe z kremem z mascarpone
Oto moja propozycja na walentynki.
Takie babeczki to świetny pomysł na nadchodzące święto.
Składniki:
~200 g mąki
~100 g cukru
~łyżka ciemnego kakao
~pół łyżeczki sody oczyszczonej
~pół łyżeczki proszku do pieczenia
~1/4 łyżeczki soli
~250 ml letniej wody
~80 ml oleju
~pół łyżeczki octu
~pół tabliczki czekolady
~200 g mascarpone
~200 g śmietanki kremówki
~kolorowe posypki do dekoracji
Sposób przygotowania:
[Babeczki]
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą.
Najlepiej wymieszać trzepaczką, aby rozprowadzić je równomiernie.
Siekamy czekoladę na mniejsze części i wsypujemy do miski.
Wlewamy płynne składniki i mieszamy.
Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Przekładamy ciasto do papilotek i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180°C przez 20-25 minut.
Po tym czasie babeczki odstawiamy do ostygnięcia.
[Krem]
Serek mascarpone, śmietankę oraz miskę dobrze schłodzić.
Do miski przekładamy mascarpone oraz wlewamy śmietankę i ubijamy mikserem.
Powstały krem przekładamy do rękawa cukierniczego i w dowolny sposób dekorujemy wystudzone babeczki.
Na koniec posypujemy kolorowymi posypkami.
I gotowe❤