©2019 by idzik w kuchni. Proudly created with Wix.com

Welcome on Idzik w kuchni

Oliwier Idzikowski

 
Szukaj
  • Oliwier IDZIK Idzikowski

Babeczki czekoladowe z kremem z mascarpone

Oto moja propozycja na walentynki.

Takie babeczki to świetny pomysł na nadchodzące święto.




Składniki:

~200 g mąki

~100 g cukru

~łyżka ciemnego kakao

~pół łyżeczki sody oczyszczonej

~pół łyżeczki proszku do pieczenia

~1/4 łyżeczki soli

~250 ml letniej wody

~80 ml oleju

~pół łyżeczki octu

~pół tabliczki czekolady

~200 g mascarpone

~200 g śmietanki kremówki

~kolorowe posypki do dekoracji



Sposób przygotowania:

[Babeczki]

Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą.

Najlepiej wymieszać trzepaczką, aby rozprowadzić je równomiernie.

Siekamy czekoladę na mniejsze części i wsypujemy do miski.

Wlewamy płynne składniki i mieszamy.

Mieszamy tylko do połączenia się składników.

Przekładamy ciasto do papilotek i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180°C przez 20-25 minut.

Po tym czasie babeczki odstawiamy do ostygnięcia.





[Krem]

Serek mascarpone, śmietankę oraz miskę dobrze schłodzić.

Do miski przekładamy mascarpone oraz wlewamy śmietankę i ubijamy mikserem.

Powstały krem przekładamy do rękawa cukierniczego i w dowolny sposób dekorujemy wystudzone babeczki.

Na koniec posypujemy kolorowymi posypkami.

I gotowe❤


2 komentarz
 
 

KONTAKT

Colorful Food
 
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now